Gör en kundundersökning innan du anordnar en festival

Last modified date

Restriktionerna har släppt och äntligen kan vi ge oss ut för att umgås igen. Trots att man fortfarande måste vara försiktig så öppnar de nya möjligheterna upp för sådant som länge varit glömt, till exempel festivaler. Är du sugen på att anordna en festival? Då berättar vi här hur du går till väga för att det ska bli en lyckad sådan.

Känn din kund

Kanske har du stora visioner och idéer om hur din festival ska bli. Problemet är bara att du inte vet om andra också tycker att dina idéer är bra. Det är därför viktigt att du undersöker ditt kundunderlag innan du börjar boka talare och artister samt festivalområde och sponsorer. Risken finns annars att du står där med mycket stora utgifter men utan inkomster. Man får inte underskatta att även om festivaler är roliga så är de ganska svåra att anordna. För att du ska veta mer om vad dina tänka kunder vill ha kan det vara bra att göra en kundundersökning först. Ungapped är ett företag som kan hjälpa dig att genomföra en kundundersökning på ett bra sätt. Det kan nämligen vara aningen knivigt att få ihop det själv. När du tar hjälp av dem kan du dock vara säker på att du får statistik som stämmer och ett tillräckligt underlag.

Festivaler på återtåg

Som vi tidigare nämnde har festivaler inte varit något som funnits på agendan de senaste åren på grund av pandemin. Nu börjar de dock komma igång. I Umeå hölls till exempel den första festivalen på ett och ett halvt år.

Om du också är sugen på att ordna en av de första festivalerna så är kundkännedomen viktigt. En som har gjort ett bra förarbete och troligen ställt många bra frågor är den här eldsjälen som ordnat en festival i Herrljunga.

Frågor att ställa innan du ordnar en festival

Det du bör fråga dig är framförallt vad dina festivalbesökare vill uppleva på festivalen. Lämpliga frågor kan till exempel vara vilka band som bör bokas och vilken mat som ska serveras. Kom också ihåg att en festival inte alltid behöver handla om musik, den kan lika gärna röra film eller olika tidsepoker.

Det är också viktigt att du vet vad dina besökare kan tänkas sig att betala i inträde. Var därför noga med att ställa den frågan så att du vet om festivalen överhuvudtaget kommer att gå runt. En bra fråga kan även vara vad besökarna tycker är viktigt på en festival för att de ska trivas, till exempel om de vill ha många matställen, bajamajor eller loungeområden. Fundera lite över vilken typ av festival du vill ordna och ställ sedan frågor som kan ge dig vägledning till om din idé är bra eller dålig.

kalle