Om festivaler

Svenska festivalerSvenska festivaler

Utländska festivalerUtländska festivaler

Festivaler

Att åka på festival är något som många har på listan över saker de vill göra innan de dör. En festival är en kulturellt event där människor samlas för att ta del av eventet. Det kan vara allt ifrån musikfestivaler, matfestivaler till att fira en religiös högtid. Men de allra flesta kopplar nog festivaler till leriga tält, fylla och musik.

Festivalens historia

Vi har sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia samlats för att fira. För att hitta den första festivalen som finns dokumenterad behöver vi åka ända tillbaks till romarriket.

I romarriket så firade man under december månad något som kallades för Suturnalia. Detta var en festival som hölls för att hedra solguden Saturnus. Festivalen hölls mellan den 17 december och den 23 december. Saturnalia var en högtid där man vid Saturnus tempel lämnade offer följt en fest och man gav gåvor sinsemellan. Vid Saturnalia hade man också en karnival som tillät saker som annars var förbjudna. Till exempel spelande, och det blev ombytta roller mellan slavägare och slavar som kunde få maten serverad av deras ägare.

Något som många festivaler har gemensamt är att de kommer från traditionella religiösa aktiviteter. Några religiösa festivaler som firas än idag är kristendomens jul, det judiska nyåret Rosh Hashanah och islams Eid som firas två gånger om året.

En annan sak som människor lång tillbaka i tiden har samlats för att fira är skörden. Då har man i slutet av varje sommar eller början på hösten avslutat skördeåret med en fest.

Att fira en historisk händelse etablerades redan i gamla Egypten då farao Rammesess III firade sin seger över Libyen. Att fira militäriska framgångar och nationsbyggande händelser är något som fortfarande finns kvar. Till exempel när man firar nationaldagar.

Många festivaler är årligen återkommande och är en stor del av många människors sommarnöje.

Festivalens etymologi

Första gången som ordet festival användes var som ett adjektiv kring 1300-talet. Ordet kom först från äldre franska och sedan latin. I medeltida England användes uttrycket ”festival dai” för att beskriva en religiös helgdag. Men den allra första gången som ordet festival finns dokumenterat i skrift är från år 1589 och då med ordet ”festifall”. Ordet fest har också använts en hel del genom historien för att beskriva stora måltider. Men de flesta gånger som ordet festival används så är det för att beskriva en religiös festival.

På Filippinerna och i andra tidigare spanska kolonier används ordet fiesta för att beskriva en gemensam religiös fest för att hedra ett helgon.

Sedan har vi ordet gala som kommer från det arabiska ordet khil’a som användes till en början för att beskriva en festlig klänning eller en klädsel. Det var först på 1700-talet som ordet gala blev synonymt med ordet festival.

Olika typer av festivaler

Eftersom festivaler har firats under en sån lång tid av mänsklighetens historia så har festivaler utvecklas allt eftersom. Det finns festivaler för nästan allt som är värt att firas och samlas kring. I den här delen går vi därför igenom några av de olika typer av festivaler som finns.

Musikfestivaler

En musikfestival sker oftast under ett flertal dagar där artisternas framträdanden följs efter varandra. Musiken kan variera eller ha ett särskilt tema. Ibland kan musikfestivaler innehålla tävlingar i musik där band och artister får prova sina vingar inför en publik. Det finns musikfestivaler som är gratis, men de flesta är något som publiken måste betala för att få tillträde till.

Religiösa festivaler

En av de äldsta formerna av festivaler är de festivaler som sker i religionens tecken för att fira ett helgon, händelse eller en eller flera gudar. De allra flesta religioner har någon form av festival som avslutas med stora måltider. En annan sak som de flesta religiösa festivalerna har gemensamt är att de sker i samband med att året slutar.

Mat och dryck festivaler

Mat och dryck är en stor del av alla festivaler. Men de har också sina alldeles egna festivaler.

På en matfestival kan du prova på mat från olika delar av världen eller från de lokala restaurangerna med lokala råvaror. Matfestivaler kan välja att lyfta en viss typ av mat, till exempel på Irland och i staden Galway där man har en årlig ostronfestival. Om du älskar tomater kan du bege dig till den spanska staden Valencia där man årligen arrangerar en tomatfestival som kallas för la tomatina där det bland annat ingår tomatkastning.

Drycker kan också ha sina egna festivaler. Precis som med mat kan dryckesfestivaler innebära att du får prova på olika drycker eller en viss typ av dryck. Till exempel whisky.

Konstfestivaler

Förutom religiösa festivaler så är olika typer av konstfestivaler vanligt runt om i hela världen. På konstfestivaler kan du njuta av konst i alla dess former. Det kan vara allt ifrån målad konst till festivaler tillägnade litteraturen eller film.

Filmfestivaler

Slutligen har vi kanske den nyaste formen av festivaler: filmfestivalen. På filmfestivaler visas det upp filmer och delas ut priser. En av de mest kända filmfestivalerna är Cannes filmfestival som grundades år 1946 och är en viktig del av filmindustrin idag.

Tips för festival

Oavsett om du är en van festivalbesökare eller ska iväg på din första festival så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på och i den här delen får du några bra tips på hur du bäst överlever en festival.

Håll ihop!

På en festival kryllar det av människor och att tappa bort sitt sällskap är inte det roligaste. Eftersom många befinner sig på samma plats och många använder sina telefoner samtidigt finns risken att du inte kan ringa ditt sällskap och om du får tag på dem så kan det vara svårt att höra. Därför är det viktigt att ni redan innan bestämmer en samlingspunkt. Om ni är i ett större sällskap så är det bra om ni alltid ser till att vara minst två.

Alkohol

En stor del av festivaler är att konsumera alkohol. Många festivaler tillåter inte att du tar med dig alkohol in på området eftersom det är lättare att det blir bråk och konflikter om alkohol är inblandat. Om du ska dricka så se till att det blir en bra kväll för alla och glöm inte att dricka mycket vatten eftersom alkohol kan vara uttorkande.

Hygien

Med många människor i rörelse och osäkert väder kan det här med att hålla en god hygien vara en utmaning. Det bästa du kan göra är att ha med dig en handsprit eller våtservetter som du kan torka av dig med om du blir kladdig eller efter ett toabesök. Andra saker som kan underlätta är att alltid ha med en hårsnodd ifall du eller någon annan behöver sätta upp håret. Och blir stanken alltför outhärdlig så kan du ta med en liten parfymflaska som du kan använda vid behov.

Musikfestivaler i Sverige

I Sverige så är sommaren synonymt med festivaler, särskilt när det gäller musikfestivaler. I den här delen får du veta mer om vilka musikfestivaler vi har i Sverige.

Storsjöyran

Den äldsta musikfestivalen i stadsmiljö är storsjöyran som i folkmun kallas för yran. Festivalen har funnits sedan år 1963 men festivalen i den form som den är idag har funnits sedan år 1983. Storsjöyran sker oftast i slutet av juli eller början av augusti i Östersunds stadskärna. På dagarna finns restauranger och på kvällarna sker spelningar på olika scener i området. Festivalen avslutas alltid med att Jämtlands president håller ett tal. Förutom att det är en populär festival dit svenska artister kommer så har bland annat Lady gaga, Pet Shop Boys, Sting, Alice Cooper, Blondie, Kings of Leon, Mavis Spales, Patti Smith, Motorhead och BB king spelat på festivalen.

Lollapalooza

Från den äldsta festivalen tar vi oss till den nyaste. Lollapalooza är en festival franchise som funnits i USA sedan år 1991. 2019 var första året som festivalen hölls i Sverige och då i Stockholm med bland annat Laleh och Travis Scott.

Way Out West

I Göteborg har musikfestivalen Way Out West funnits sedan år 2007. Förutom att du kan lyssna på musik kan du på festivalen se film, konst och lyssna på poesi.

Andra festivaler i Sverige

Förutom att vi gillar att gå på musikfestivaler så tycker vi också om att gå på andra typer av festivaler. Här är några exempel:

Matfestivaler

I nästan varje stad i Sverige så hålls det årligen någon typ av matfestival. Nordens största matfestival håller till i Stockholm i Kungsträdgården och heter smaka good food festival. De flesta matfestivaler har en tradition att de firas i samband med skörden.

Filmfestivaler

Filmfestivaler är också något det finns ganska gott om i Sverige och firas främst i de större städerna. I Stockholm finns Sveriges största filmfestival och kallas för Stockholms filmfestival där det visas filmer, delas ut priser och olika diskussioner och panelsamtal sker. Ett annat exempel på en filmfestival i Sverige är Göteborgs filmfestival. Filmfestivaler är en viktig del för den svenska filmbranschen och det är där nyheter och kommande premiärer släpps.

Pride

En viktig festival som vi har i Sverige är pridefestivalen. Festivalen har funnits sedan år 1998 och riktar sig främst till personer som tillhör HBTQ+. Festivalen grundar sig i USA och de upplopp som skedde år 1969 då flera HBTQ+ personer blev skadade och pridefiras för att minnas dem och och de som fortfarande kämpar med att bli accepterade.

Utländska musikfestivaler

Sverige är inte ensamma med att ha festivaler. I den här delen går vi igenom några av världens största musikfestivaler.

Coachella

Coachella är en musikfestival som grundades år 1999 och hålls årligen i Kalifornien mitt i öknen. Konceptet med Coachellaär att fler genres ska få plats att spelas på festivalen inte bara populärmusik. Festivalen har blivit så populär att den är utsåld långt innan den dragit igång och besöks av hundratusentals besökare varje år.

Tomorrowland

Tomorrowland är en musikfestival som funnits sedan år 2005. Festivalen hålls årligen i Belgien i staden Boom. Det som gör att många vallfärdar från hela världen till festivalen är att den är inriktad på housemusik och där har bland annat Avicii och David Guetta spelat.

Mawazine

En annan av världens största musikfestivaler hittar vi i det afrikanska landet Marocko och i staden Rabat. Den största besökssiffran hittills är 2,75 miljoner besökare. Förutom att festivalen firar marockansk kultur så har bland annat artister som Justin Timberlake och Whitney Houston spelat på festivalen.

Donauinselfest

Men den största festivalen av dom alla hålls i Österrike och Wien där besökssiffran som högst har varit 3,1 miljoner besökare. Wien har länge haft en stark musiktradition, inte minst för att det var i den staden som Mozart föddes och verkade. Festivalen innehåller 21 olika scener där upp till 2000 framträdanden kan ske. Med andra ord så har festivalen många olika artister att välja bland och den är dessutom helt gratis vilket kan vara en stor anledning till varför den är så välbesökt.

Festivaler i Norden

Nu när vi lärt oss vilka festivaler som finns både i Sverige och runt om i världen är det dags att vi ger ljus till de musikfestivaler som finns i våra grannländer.

Roskildefestivalen

Roskildefestivalen är en festival som grundades 1971 av en grupp ungdomar i Danmark i staden Roskilde där festivalen har fått sitt namn. Eftersom inga andra festivaler fanns i Danmark kring den tiden så blev framgången en faktor. Festivalen är idag en av Skandinaviens största och där har bland annat stora artister som Bob Marley, The Clash, U2, Nirvana, Florence and the machine, Kylie Minogue och Taylor Swift spelat.

Øyafestivalen

I Norges huvudstad Oslo arrangeras festivalen Øyafestivalen sedan år 1999. Festivalen sker alltid under fyra dagar i augusti och har en blandning av norska artister och internationella artister. Några internationella artister som har spelat på festivalen är Arctic monkeys,Lilly Allen och Kanye West.

Finska festivaler

I vårt grannland i öst finns ett flertal olika festivaler. Det som Finland är extra bra på när det kommer till festivaler är hårdrock. De har bland annat ruisrock som är en av Finlands äldsta musikfestivaler som har funnits sedan 1970. Andra populära finska festivaler är Ilosaarirock och Tangomarknaden.

Använd gärna kontaktformuläret om du vill komma i kontakt med oss

Allt om festivalerAllt om festivaler

kalle