Träna inför festivalen

Last modified date

Det kan finnas många anledningar till att träna inför en festival. Allt från de rent fåfänga, att vilja se bra ut inför andra och kanske lyckas träffa en partner på plats. Eller bara kunna få på dig förra årets kläder som av oklar anledning blivit för små. Det kan också vara så att du behöver träna för att orka med festivalen. Är det en hårdrocksfestival är till exempel moshpitten oerhört krävande. Om du inte är stark och i god form kan du till och med bli skadad. Vad ska man då träna på inför en festival?

Styrketräning

Att vara stark är alltid bra. Du orkar bära väskor och ölkassar långt. Du blir också snyggare med muskler. Rätt typ av muskler gör också att du kommer orka med festivallivet bättre. Om du är tidigt ute och kan förbereda dig länge rekommenderar vi crossfit. Det är en intensiv motionsform som kombinerar styrka och konditionsträning. Det är en träningsform som är känd för att skulptera snygga kroppar vilket alltid är en fördel i den typ av sammanhang som en festival är.

Om du inte har mycket tid på dig så är det enklaste att fuska. Köp hem ett par Hantlar som du kan träna med hemma. Köp några i olika vikter så du kan göra så många övningar som möjligt. Att börja gå på gym kommer inte göra särskilt stor skillnad på så kort tid. Kombinera det med lågkolhydratkost och periodisk fasta för att snabbt tappa några överflödskilon. Om du är riktigt seriös tar du med dig hantlarna till festivalen. Då kan du, innan det är dags för fest, göra några bicepscurls och armhävningar för att fuska till dig lite pump i musklerna.

Kondition

Det är alltid en bra idé att ha bra kondition. Extra mycket så inför en festival. Du ska orka dansa länge, vara uppe sent och ofta gå långa sträckor. Om det är en mer hedonistisk festival, som en festival för vin, eller en cigarrfestival, så kan konditionsträning vara smart att göra för att kompensera för den kondis du kommer tappa på plats.

Den klassiska konditionsträningen är långdistans. Löpning, cykling, skidor. Det är dock inte alltid rätt träning inför en festival även om du alltid har nytta av sådan motion. En festival karaktäriseras av att den innehåller många korta ansträngningar. Det gör att så kallad högintensiv träning, HIIT, kan vara rätt för dig. När du tränar högintensivt kör du intervaller på maxpuls följt av kort vila. Det finns studier som visar på att bara några minuter av sådan träning ger lika mycket konditionsökning som en mil i spåret.

kalle