Musikfestivaler i Sverige

Last modified date

I Sverige så är sommaren synonymt med festivaler, särskilt när det gäller musikfestivaler. I den här delen får du veta mer om vilka musikfestivaler vi har i Sverige.

Storsjöyran

Den äldsta musikfestivalen i stadsmiljö är storsjöyran som i folkmun kallas för yran. Festivalen har funnits sedan år 1963 men festivalen i den form som den är idag har funnits sedan år 1983. Storsjöyran sker oftast i slutet av juli eller början av augusti i Östersunds stadskärna. På dagarna finns restauranger och på kvällarna sker spelningar på olika scener i området. Festivalen avslutas alltid med att Jämtlands president håller ett tal. Förutom att det är en populär festival dit svenska artister kommer så har bland annat Lady gaga, Pet Shop Boys, Sting, Alice Cooper, Blondie, Kings of Leon, Mavis Spales, Patti Smith, Motorhead och BB king spelat på festivalen.

Lollapalooza

Från den äldsta festivalen tar vi oss till den nyaste. Lollapalooza är en festival franchise som funnits i USA sedan år 1991. 2019 var första året som festivalen hölls i Sverige och då i Stockholm med bland annat Laleh och Travis Scott.

Way Out West

I Göteborg har musikfestivalen Way Out West funnits sedan år 2007. Förutom att du kan lyssna på musik kan du på festivalen se film, konst och lyssna på poesi.

ivadmin