Festivaler i Norden

Last modified date

Nu när vi lärt oss vilka festivaler som finns både i Sverige och runt om i världen är det dags att vi ger ljus till de musikfestivaler som finns i våra grannländer.

Roskildefestivalen

Roskildefestivalen är en festival som grundades 1971 av en grupp ungdomar i Danmark i staden Roskilde där festivalen har fått sitt namn. Eftersom inga andra festivaler fanns i Danmark kring den tiden så blev framgången en faktor. Festivalen är idag en av Skandinaviens största och där har bland annat stora artister som Bob Marley, The Clash, U2, Nirvana, Florence and the machine, Kylie Minogue och Taylor Swift spelat.

Øyafestivalen

I Norges huvudstad Oslo arrangeras festivalen Øyafestivalen sedan år 1999. Festivalen sker alltid under fyra dagar i augusti och har en blandning av norska artister och internationella artister. Några internationella artister som har spelat på festivalen är Arctic monkeys,Lilly Allen och Kanye West.

Finska festivaler

I vårt grannland i öst finns ett flertal olika festivaler. Det som Finland är extra bra på när det kommer till festivaler är hårdrock. De har bland annat ruisrock som är en av Finlands äldsta musikfestivaler som har funnits sedan 1970. Andra populära finska festivaler är Ilosaarirock och Tangomarknaden.

ivadmin