Olika typer av festivaler

Last modified date

Eftersom festivaler har firats under en sån lång tid av mänsklighetens historia så har festivaler utvecklas allt eftersom. Det finns festivaler för nästan allt som är värt att firas och samlas kring. I den här delen går vi därför igenom några av de olika typer av festivaler som finns.

Musikfestivaler

En musikfestival sker oftast under ett flertal dagar där artisternas framträdanden följs efter varandra. Musiken kan variera eller ha ett särskilt tema. Ibland kan musikfestivaler innehålla tävlingar i musik där band och artister får prova sina vingar inför en publik. Det finns musikfestivaler som är gratis, men de flesta är något som publiken måste betala för att få tillträde till.

Religiösa festivaler

En av de äldsta formerna av festivaler är de festivaler som sker i religionens tecken för att fira ett helgon, händelse eller en eller flera gudar. De allra flesta religioner har någon form av festival som avslutas med stora måltider. En annan sak som de flesta religiösa festivalerna har gemensamt är att de sker i samband med att året slutar.

Mat och dryck festivaler

Mat och dryck är en stor del av alla festivaler. Men de har också sina alldeles egna festivaler.

På en matfestival kan du prova på mat från olika delar av världen eller från de lokala restaurangerna med lokala råvaror. Matfestivaler kan välja att lyfta en viss typ av mat, till exempel på Irland och i staden Galway där man har en årlig ostronfestival. Om du älskar tomater kan du bege dig till den spanska staden Valencia där man årligen arrangerar en tomatfestival som kallas för la tomatina där det bland annat ingår tomatkastning.

Drycker kan också ha sina egna festivaler. Precis som med mat kan dryckesfestivaler innebära att du får prova på olika drycker eller en viss typ av dryck. Till exempel whisky.

Konstfestivaler

Förutom religiösa festivaler så är olika typer av konstfestivaler vanligt runt om i hela världen. På konstfestivaler kan du njuta av konst i alla dess former. Det kan vara allt ifrån målad konst till festivaler tillägnade litteraturen eller film.

Filmfestivaler

Slutligen har vi kanske den nyaste formen av festivaler: filmfestivalen. På filmfestivaler visas det upp filmer och delas ut priser. En av de mest kända filmfestivalerna är Cannes filmfestival som grundades år 1946 och är en viktig del av filmindustrin idag.

ivadmin