Festivaler och sjukdomar

Last modified date

Varje år arrangeras det festivaler på flera ställen, både i Sverige och utomlands. Festivalerna kan handla om allt från film till serier och musik. Människor i flera olika åldrar samlas för att umgås, ha roligt och dela intressen. Men man kan inte bortse från att festivaler trots allt innebär en del risker. I den här artikeln tar vi upp ämnet festivaler och sjukdomar.

Smittorisker på festivaler

När det gäller smittsamma sjukdomar finns det en hel del saker på festivaler som kan sprida smittor. Toaletter och matstånd samt det faktum att man många gånger delar flaskor och annat med andra festivaldeltagare är allt sådant som kan sprida smittor. Det kan också hända att man umgås relativt nära med andra festivaldeltagare och även det kan leda till att man smittas av olika sjukdomar.

Skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar

En annan sak som är viktigt att man tänker på när det gäller festivaler är att man skyddar sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det är dock inte bara viktigt på festivaler utan även till vardags om man inte har en fast partner. Att använda kondom är en billig försäkring. Om man känner sig lite osäker kan det vara bra att köpa ett klamydiatest på apotek för att undersöka så man inte smittats. Det finns också andra test man kan ta. Man kan också besöka en ungdomsmottagning eller gynekologisk mottagning. Där kan man även göra graviditetstest. En sak som är viktig att tänka på är att även män kan smittas av olika könssjukdomar och även de kan behöva testa sig.

Vilka smittsamma sjukdomar är vanliga?

Det finns flera smittsamma sjukdomar som sprids i samhället. Många av dem kan spridas på festivaler, men det är inte säkert att alla sprids. Saker som förkylningar, klamydia, olika magåkommor med mera är sådant som förekommer. Det finns dock sätt att skydda sig på, vilket kan vara bra att veta.

Hur håller man sig frisk?

Det kan vara klokt att se till så man håller en bra hygienisk standard trots att man befinner sig på festival. Tvätta händerna och använd handsprit, dela inte flaskor eller bestick med andra och välj toaletter som är rena. Se också till att inte dricka vatten som inte färskt och köp mat från populära matstånd där andra handlar. Om du känner dig sjuk gör du klokt i att stanna hemma från festivalen.

Sjukvård på festivalen

Om du misstänker att du drabbats av en smittsam sjukdom på festivalen finns det i regel sjukvård på plats. Är det bara en mindre förkylning kanske det räcker med att vila, och sjukvårdarna kan i regel erbjuda ett par värktabletter. Gäller det större utbrott av smittsamma sjukdomar, eller om man misstänker att mat av något slag ligger bakom smittan kan festivalen stängas. Att ta kontakt med sjukvårdare om man känner sig lite dålig är klokt. Man gör också rätt i att minska mängde alkohol om sådan förekommer. Särskilt viktigt blir det om man får värktabletter eller annan medicin i samband med sjukdomen. Är läget allvarligt kan det ofta vara bättre att lämna festivalen för att återkomma senare eller året efter.

kalle